Det är inte bara elever som kommer för sent. Det händer även lärarna, och de borde få avdrag på lönen för det eftersom det påverkar elevernas studieresultat, menar insändarskribenten. Arkivfoto

Sena lärare bör få avdrag på lönen

Jag sitter på bussen och tar upp mobilen, 09:15. När jag är framme på lektionen så får jag fem minuters frånvaro plus en rejäl utskällning av läraren. Dagen efter kom självaste läraren 15 minuter för sent och vi förlorade dyrbar tid som vi skulle använda till ett grupparbete, som vi har väldigt, väldigt lite tid med. Men läraren brydde sig inte och började klaga på oss för att vi inte kommer att hinna med arbetet. Det värsta av allt var att hon gav en dålig ursäkt i sju minuter om varför hon kom sent, medan hon drack ur en kaffekopp samtidigt som hon pratade.

Det är inte konstigt att hon kom sent. Det är inte heller konstigt är att vi studenter, som har runt tre uppgifter varje vecka där man blir tvungen att sitta sent uppe på natten och får väldigt lite sömn, kommer sent. Ett motargument som jag hör väldigt ofta är att man ska kunna planera bättre och ha bättre studieteknik. Jag förstår att det blir lättare om man har bra studieteknik, men det finns ingen chans att man kan använda den när man har massor av saker att lämna in. Prov, inlämningar, glosor och speciellt grupparbeten där det är nästan omöjligt att jobba om inte läraren låser upp salen.

En lärares lön påverkas knappast av att man kommer sent, men vi förlorar tid och då kan man inte göra sitt bästa på grund av tidsbrist. Då får man ett sämre betyg, som då minskar ens chanser att komma in på ett bra gymnasium.

Min lösning skulle vara att läraren förlorar en krona per minut så länge det inte kommer en vikarie, det låter inte så mycket och det är knappast någonting. Det är bara en varning, för om man kommer tio minuter sent förlorar man tio kronor. För de tio kronorna så kunde man köpa en läsk istället för att de försvinner på grund av att man ville sitta någon minut för att dricka kaffe. Rektorn kanske kan behålla pengarna och lägga dem på att ge städpersonalen trasor istället för att använda golvmoppar för att tvätta matborden i bamba, tack.

Stressad elev

Relaterade artiklar
Fler artiklar