Så tycker skoleleverna om tjejers högre betyg

Under vinjetten Ung debatt tog vi den här gången upp frågan om vad det kommer sig att tjejer får högre betyg än killar. Sjätteklassarna på Lackarebäcksskolan har svarat.

 

Beror på viljestyrkan

Att tjejer har högre betyg tror jag beror på viljestyrkan. Och att tjejer kan satsa mer på ett ämne som de tycker är både tråkigt och roligt. Det tror jag att killar kan göra också men att tjejer gör det mer noggrant. Det kan bero på mognaden. Killar kan ju också vara smarta men de pressar sig inte lika hårt som tjejer gör. Kanske har killar sämre självförtroende och tror att de ändå inte kommer att lyckas. Eller så har tjejer ett väldigt bra självförtroende och pluggar för att vara bäst. Jag har verkligen ingen aning.

Varför har killar högre lön? Bara för att män ofta är starkare så betyder inte det att de behöver högre lön. Kvinnor kan ha mer erfarenhet i vissa jobb. Om en kille och en tjej har samma jobb blir det nog högre lön till killen även om tjejen jobbar bättre. Det måste till en förändring. Det är 2017 nu, förstå.

Josefine Öhrnell

6B Lackarebäcksskolan

 

Är tjejer smartare än killar?

Jag tror på att killar får lite sämre betyg än tjejer. Men det är inte för att de inte är lika smarta utan för att de inte fokuserar lika mycket. Och tjejer kanske vill få bra betyg lite mer än killar och försöker därför lite mer.

Vissa killar får bättre betyg än många tjejer men många killar lyssnar inte på lektionerna. På proven brukar många killar fokusera men får ändå inte så bra betyg som om de hade lyssnat mer på lektionerna.

Lärarna kan hjälpa inte bara killar utan alla skolungdomar genom att till exempel lära ut på ett roligare sätt så att eleverna lyssnar på lektionerna och tar in informationen.

Olof

6B Lackarebäcksskolan

 

Gör samhället mer könsneutralt

Jag tycker faktiskt inte att det stämmer in så mycket just på min klass, att tjejer är bättre i skolan än killar. Så det är inte alltid så här, men ibland kan det nog vara så och anledningen till det är nog för att tjejer kanske förstår allvaret i prov och läxor mer än vad killar gör. Detta eftersom tjejer mognar lite tidigare än killar och därmed får tjejer lite lättare att koncentrera sig.

Det kan nog också tyvärr vara så att samhällets normer och media säger att tjejer ska vara duktiga och sköta skolan medan killar ska hålla på med sport och vara busigare. Jag vill inte att det ska vara så här i framtiden och för att det inte ska bli det så tycker jag att samhället ska bli mer könsneutralt, att det inte ska spela så stor roll om man är kille eller tjej, att man ska ställa lika stora krav på både killar och tjejer och att man ska behandla båda könen lika.

Jag tycker alltså att detta bara stämmer ibland men när det väl är så att tjejer är bättre än killar kan det nog vara för att samhället ställer högre krav på tjejer än på killar.

Stina E

Lackarebäcksskolan 6B

 

Kön spelar ingen roll

Nu har det kommit fram att tjejer får bättre betyg än killar. Jag tror inte på att det är ett speciellt kön som är smartare utan våra egna personligheter vi byggt upp.

Vissa gillar att plugga och vill få så bra betyg som möjligt. Andra kanske tar skolan på halvt allvar och nöjer sig med godkänt. Vi alla har ju olika personligheter och vi ser olika på skolan och betyg. Och varför skulle kön spela roll? Det handlar väl mer om förutsättningarna, att få bra lärare, att bli behandlad på ett bra sätt och så vidare.

Vera Linh

Lackarebäcksskolan 6B

 

Kan mer än de visar

Är tjejer bättre än killar? Jag tror att killar kan mer än de visar för att de ser inte allvaret i att ha bra betyg. Tjejer vill kanske ha bättre utbildning i gymnasiet, för att få bättre jobb. Killarna kanske är med kompisar istället för att plugga till ett viktigt prov.

Jag tycker därför att skolan ska hjälpa alla elever som har dåligt betyg. Killarna får ofta högt betyg i till exempel idrott för att då får de springa, hoppa och allt annat de inte får i klassrummet. Det finns ju också killar med bättre betyg än tjejer.

Viktor

6B Lackarebäcksskolan

 

Lättare om det är kul

Jag tycker att tjejer och killar skulle kunna få lika bra resultat, om killarna skulle plugga mer eller ta saker mer på allvar. De kan vara så att tjejer mognar snabbare än killar och då blir betygen bättre för tjejer.

Jag som kille tycker det är lättare med ämnen som man tycker är kul, tjejer kanske inte tänker samma sak. Om det är tvillingar så brukar det vara samma krav så jag vet inte riktigt varför. Men killar kan ha bättre betyg.

Wilmer Deleryd

Lackarebäcksskolan 6B

Relaterade artiklar
Fler artiklar