Sociala medier styr våra resval.

Så tycker Mölndalseleverna om sociala medier

Sociala medier är en stor del av våra liv och på det stora hela ett mer positivt än negativt inslag. Det tycker i alla fall de elever som har skickat in insändare till denna veckans Ung debatt.

Sociala medier betyder nästan allt för mig

Jag använder sociala medier nästan hela tiden, när jag sitter på bussen, när jag bara är hemma och chillar och så fort jag har mobilen i handen. Jag använder Snapchat, Instagram och liknande på sociala medier för att hålla mig uppdaterad. Jag håller kontakten med kompisar, jag uppdaterar vad jag gör och jag tycker att sociala medier är väldigt bra, man får kontakt med folk snabbt, om något skulle hända kan man snabbt få tag på hjälp. Jag ser vad mina kompisar gör och jag lägger även själv upp bilder av vad jag gör.

Sociala medier betyder nästan allt för mig och mina kompisar, jag har hela mitt liv i mina sociala medier och min mobil. Hade jag glömt min mobil någonstans, till exempel hemma när jag skulle till skolan, hade jag antagligen velat åka hem igen och hämta den. Annars hade jag lånat kompisars mobiler och loggat in på mina sociala medier för att kunna hålla mig uppdaterad på Snapchat och liknande.

Bra saker med sociala medier är att man alltid är uppdaterad om vad som händer runt omkring sig. Du får tag på folk snabbt och många som inte riktigt känner att dom kan vara sig själva i verkligheten kan vara det online men det kan också vara en dålig sak. Många utnyttjar folk på sociala medier, får folk att göra och säga saker som dom inte vill och sedan använder det emot dom. Sociala medier kan också bli lite som ett beroende.

En sociala medier-beroende tjej

 

Har blivit allt viktigare för unga

Vi är två vanliga tjejer på högstadiet som använder sociala medier lika mycket som alla andra. Både Snapchat, Instagram och så vidare. Vi använder mest sociala medier för att få kontakt med omvärlden och få reda på nyheter snabbt. Att använda sociala medier dagligen är inte ovanligt.

Vi tycker att nuförtiden så har sociala medier blivit viktigare för ungdomar, både på bra och dåliga sätt. En bra sak med sociala medier är att man får snabbt reda på vad som händer i världen och i ens umgängeskrets.

Sociala medier har också sina nackdelar. Innan medierna fanns så var ju mobbning stort men nu har det även ökat på nätet. Det har fått en helt ny arena, näthat. Näthatet har ökat för att man kan vara anonym och skriva vad man tycker utan att någon vet vem man är.

Ett sätt att lösa detta är att de sociala medierna får användarna att ange sina uppgifter, namn och efternamn, innan de kommer igång med ett konto. Ett annat sätt är att stänga av alla kommentarsfält, för att i kommentarsfälten pågår den största delen av näthatet.

Sociala medier är bra, men kan alltid bli bättre.

Doc Brown och Anki, Fässbergsskolan

 

Sociala medier påverkar negativt

Vi tycker att sociala medier påverkar samhället negativt. Ungdomarna fokuserar mer på sociala medier än på skolan. Skolan borde inte ge ut dator eller ipad som hjälpmedel, för då är eleverna inne på sociala medier istället för att lyssna på läraren.

Vi använder inte sociala medier för att man kan missuppfatta det man skriver till varandra. Istället kan man ringa varandra eller träffas i verkligheten. Dessutom sprids det för mycket lögner på sociala medier och man kan även bli utsatt för näthat. Man kan även få sämre självförtroende av till exempel bilder på hur man ska se ut för att passa in och texter om hur och vad man ska tycka. För oss spelar sociala medier ingen roll eftersom att vi inte använder det. Dock märker vi att många andra ungdomar påverkas och känner mycket press.

Såklart tycker många att det finns bra saker med sociala medier. Till exempel dagar på Snapchat, internetvänner och möjligheten att hålla kontakten. Men egentligen så spelar dagar ingen roll, personer kan låtsas att de är någon annan och man kan ringa istället så att det inte uppstår missförstånd. Därför tycker vi att det borde vara hårdare med åldersgräns på sociala medier och att man inte ska kunna skriva eller skicka vad som helst.

Stolta handbollsspelare

 

Sätt att få kontakt med omvärlden

Vi använder sociala medier dagligen. Vi är väldigt aktiva på sociala medier, vi använder oftast Instagram och Snapchat. På Instagram ska man lajka en bild på någon annan, och kommentera eller dela en bild då och då, men på Snapchat chattar man och skickar bilder till varandra.

Vi hade klarat oss utan våra telefoner i skolan men när vi kommer hem från skolan är det skönt att ta fram mobilen och kolla vad som har hänt under dagen.

Det som är bra med sociala medier är att man får kontakt med andra människor runt om i världen och ser vad andra människor gör. Nackdelar med sociala medier är att man måste akta sig för vad man lägger ut för andra kan tolka det fel, och akta sig för folk som sprider hat om folk som de anser gör konstiga eller fel saker.

Maja och Bella

 

Mycket hat men också mycket kärlek

Jag använder sociala medier typ tio gånger om dagen. Jag använder sociala medier i Youtube, spel och Snap och Instagram. Men tycker sådär om sociala medier för att det är väldigt lätt att sprida hat på dem, men annars så tycker jag inte illa om sociala medier.

För mig så spelar sociala medier inte så stor roll, men ändå ganska mycket, för jag kan göra andra saker på min fritid. Det jag tycker är dåligt med sociala medier är att det är lätt att hata och att man skulle kunna typ göra så att man inte kan skriva hatkommentarer. Och det som är bra med sociala medier är att man kan lära känna nya människor. Man kan också se vad ens kompisar gör eller så kan man visa sina kompisar saker. Men man kan ju inte bara säga att det är bara hat på sociala medier, för det finns ju även mycket kärlek där.

Vad jag tror kommer hända med sociala medier är att de kommer utvecklas väldigt mycket. Jag tror även att det kommer att komma nya sociala medier och att Snap och Instagram och andra saker kommer att vara ute efter några år och att de nya kommer vara inne då.

Gabinator

 

Var social IRL istället

Jag är inte aktiv på några sociala medier och ägnar min tid åt annat som till exempel att vara med mina kompisar på riktigt. Det är bra för att konversera, men det blir lite överdrivet när man på lunchen sitter med sin telefon och tittar på nåt inlägg samtidigt som ens kompisar sitter runt bordet och gör likadant.

Till exempel Instagram, där konverserar man inte särskilt mycket, man tittar mest på andras inlägg och kanske gillar en bild eller två.

Samt att man böjer sin rygg vilket leder till att ens rygg blir svag som sedan kan leda till att man kan få diskbråck bland annat plus att de flesta rör sig för lite. Man blir inte heller bättre på att vara social IRL, man blir osocial.

Sen är det bra att man kan konversera med andra på långt håll men när det går över gränsen är det inte bra. Jag tycker att mobilen är som en drog för unga.

De flesta som blir beroende vill fly från verkligheten och då gör de sitt riktiga liv ännu sämre. Jag tycker att man ska ta denna “drog” på allvar.

Kille, 13 år

 

Man borde tänka mer på andras känslor

Jag använder inte sociala medier för jag får inte för mina föräldrar och jag vill inte heller ha det. Sociala medier spelar ingen viktig roll för mig men de flesta av mina kompisar använder dem. Jag tycker att sociala medier för det mesta är dåliga för att: För det första så ljuger ganska många om vem man är, hur gammal man är och hur man ser ut. För det andra så skickar många elaka kommentarer och kränkningar. Många blir sårade. För det tredje så kan man få jobbiga kedjebrev och främlingar kan försöka få personlig information om dig själv som man inte vill ge ut.

Sociala medier kan också vara bra. Det bra med sociala medier är att man kan hålla kontakt med sina vänner på långt avstånd och de flesta sociala medier är gratis.

Men som sagt så händer det väldigt mycket dåliga saker på sociala medier som att folk blir kränkta. Jag tycker att man borde hålla sig till den åldersgräns som finns och att man ska tänka mer på andras känslor.

5:a på Toltorpsskolan utan sociala medier

 

Snapchat gillar jag mest

Jag använder sociala medier i ungefär en timme varje dag. Om sociala medier togs bort så skulle jag tycka att det skulle vara lite onödigt att ha en bra mobil, för då hade det enda viktiga varit att kunna ringa någon. Jag tycker att sociala medier är både bra och dåliga, men det är underhållande och effektivt. Jag och mina kompisar kan kommunicera med varann enkelt och det är det jag gillar mest med sociala medier.

För det första så har jag väldigt roligt med mina kompisar när vi håller på med till exempel Snapchat tillsammans. Snapchat tycker jag är det bästa sociala mediet.

För det andra så är det väldigt bra sätt att chatta med sina kompisar. Jag är liksom van vid att jag bara snabbt kan gå in på Snapchat. För det tredje så är det väldigt enkelt att hålla kontakt med andra människor. Jag har känt en nära vän under nästan hela mitt liv och en stor del av den kontakten har vi chattat på sociala medier. Jag tycker om sociala medier ganska mycket.

5:a på Toltorpsskolan

 

Är det något viktigt så ringer jag

Jag är en tjej på elva år som brukar använda sociala medier. Då brukar jag främst titta på andras bilder, videor och chatta. Om det är något viktigt så ringer jag. Det jag skriver brukar vara positiva saker och det är mest till mina kompisar. Jag brukar nästan använda dem nästan varje dag men inte länge, jag går in och tittar och sedan går jag ut.

Det som är bra med sociala medier att man kan umgås online. Förr i tiden om man ville leka med någon så behövde man gå till någon eller bestämma det på skolan. Nu kan man bara skriva ett sms. Eller om man skulle ligga på sjukhus under en längre period och man vill enkelt chatta med sina vänner är det bra med sociala medier.

Men det finns ju också dåliga saker med sociala medier. Det kan bli mycket näthat, utpressning eller om man lägger ut en bild och så ångrar man sig. Då kommer bilden att vara sparad och kvar på en server. Det gäller också ett meddelande, om du raderar det så ser ändå den som har får meddelandet det.

På skolan arbetar vi mycket med sociala medier. Vår kurator kommer till oss fyra gånger och då får vi arbeta med sociala medier, bland annat hur man uppför sig och vad det blir för konsekvenser om man skulle skriva något elakt. Det är bra.

5:a på Toltorpsskolan

Relaterade artiklar
Fler artiklar