Varje grönsak för sig istället för allt i en enda röra. Så vill många av Mölndals skolelever ha det, enligt de insändare vi fått in. Arkivfoto

Så tycker Mölndals elever om skolmaten

Ung debatt

Maten i skolan är verkligen en fråga som engagerar. När vi bad Mölndals mellanstadieelever tycka till i ämnet så strömmade åsikterna och förslagen in. Här kan du läsa de alla samlade.

Hungrig men vägrar ändå äta

Vi vet ju alla hur viktigt det är att få i sig tillräckligt med näring för att orka med dagen, speciellt i skolan. Men varför väljer jag då att ibland avstå från maten?

För det första har det hänt mer än en gång att vi fått konstiga frukter i vår mat. Jag hade tagit en stor portion ris och kyckling med sås men när jag satte gaffeln i vad jag trodde var kyckling och tog en tugga upptäckte jag att det var ananas! Nu kanske du tänker att det bara är att undvika fruktbitarna i maten, men fruktsmaken färgar av sig på resten av maten. Ett annat exempel på konstig mat är när de lagt cornflakes på fisken.

För det andra så tappar jag snabbt aptiten när jag hittar ett blont eller brunt hårstrå i maten. Särskilt med tanke på att jag har svart hår. För när alla de hungriga eleverna trängs och böjer sig över maten är det lätt hänt att ett hårstrå singlar ner i maten. Detta tycker jag känns väldigt ofräscht.

För det tredje händer det väldigt ofta när vi får pasta att den är hård. Om man till exempel kommer lite sent till bamba och folk hinner ta för sig av maten först så är hård pasta det enda som finns kvar.

Så för att kunna förbättra skolmaten kanske man borde tänka efter innan man gör matsedeln, är detta något som de flesta barn faktiskt skulle gilla? Sen skulle bambatanterna kunna säga till barnen att sluta knö sig runt maten och backa lite när de tar så att färre hårstrån faller i maten. Så att man inte avstår maten även om man är utsvulten. Jag tror att om fler barn åt mer av skolmaten skulle de orka med de långa dagarna och prestera bättre i skolan.

Hungriga Aleena i 7D Fässbergskolan

 

Jag vill ha grönsakerna för sig

Jag tycker att skolmaten är helt okej. Det är svårt för kockarna att laga mat till över 400 barn plus att maten inte brukar kosta mer än tio kronor. Även om skolmaten kanske inte är alltid är min favoritmat så brukar jag i alla fall äta lite.

Jag tycker också att det kan vara lite för mycket press på dem som jobbar i matsalen. Det är inte ens de som jobbar i matsalen som bestämmer vilken mat som serveras, det är ett matsalsråd som gör det. Alla kanske inte alltid ger maten en chans men jag tycker att man ska prova.

Det enda som kan vara lite jobbigt är att det kan vara väldigt högljutt. På vår skola har vi satt upp ljuddämpare och det tycker jag är väldigt bra.

Som sagt är inte alltid skolmaten min favorit men oftast lagar vår kock maten från grunden istället för att köpa färdigt. Vår kock bakar även eget bröd och använder mycket ekologiska produkter.

En sak som jag tycker att skolan skulle kunna göra bättre är att servera varje grönsak för sig. Min skola brukar blanda grönsakerna vilket gör att jag inte äter lika mycket grönsaker. Kockarna sa att om man skulle servera till exempel gurka och kål för sig så skulle ingen äta kålen. Men om man blandar allt så äter ju ingen av någonting.

Så jag tycker att skolmaten är helt okej men att skolan borde servera grönsakerna för sig.

Alma Hultqvist, Lackarebäcksskolan 6B

 

Jag äter skolmaten nästan varje dag

Jag äter skolmaten nästan varje dag. Det beror på om det är god mat eller inte men om det är äcklig mat så äter jag grönsaker istället. Jag tycker inte maten är jättegod men jag kan äta den. Det skulle kunna bli bättre genom att kanske barnen fick välja en maträtt varje måndag till exempel och sen äter vi den maträtten någon dag i veckan.

Alva, 5A Fässbergsskolan

 

Förbättra skolmaten

Skolmaten i vår skola är inte så bra. Det serveras nästan bara grytor och vuxenmat, riset är underkokt och potatisen är överkokt. När det inte är soppa så får vi bara knäckebröd och smör, inget pålägg. Maten är så dålig att barn som inte äter den blir smala och får specialkost.

Istället skulle man kunna servera till exempel köttbullar, pannkakor, tacos, hamburgare och grillat kött som barnen gillar mer. Vi äter klockan 12.35 och eftersom vi äter så sent blir vi väldigt hungriga. Då säger lärarna att man ska ha med sig frukt och det kan kanske inte alla barn ha möjlighet att ha med sig.

När barnen inte äter så kan det leda till dåliga betyg. Om man får dåliga betyg får man inget bra gymnasium och då kanske man inte får så bra jobb.

Det som är bra med skolmaten är att det finns både lättmjölk och mellanmjölk. Då kan man välja det man gillar mest. På vår skola har vi också Flora och Bregott som man kan välja mellan, men vi tycker att det hade varit bättre om det fanns pålägg.

Snälla, förbättra skolmaten!

Anonym

 

Förbättringspotential finns

Här i Sverige har vi den lyxiga möjligheten att få gratis mat i skolan. Jag äter i skolan varje dag och jag anser att den smakar helt ok och jag är trött på alla som tycker illa om den och istället bara äter godis eller knäckemacka.

Visst har man rätt att säga vad man tycker och man gör som man vill. Men det är illa att många inte äter och får allt sämre resultat i skolan för att man inte har tillräckligt med energi, vilket kan leda till sämre jobb. Dessutom är det verkligen inte hälsosamt. Man får också tänka på att det finns folk som svälter.

Maten smakar okej men man skulle faktiskt kunna göra den bättre, hälsosammare och godare och det är här skon klämmer för många äter inte kött och andra vill ha kött.

Om man lät barnen vara med och bestämma efter en budget genom elevrådet skulle man slå två flugor i en smäll för man får vara med och bestämma maten och så lär man sig att hantera en budget.

Då kanske ni undrar, när ska de ha tid med det? Man kanske kan ta det på mentorstiden och sedan genom elevrådet, så kan alla eleverna bestämma den kommande veckans matsedel.

Den ätande eleven

 

Laga mer vanlig mat

Jag tycker att skolmaten är helt okej men den kunde ha blivit bättre än den är. Vi säger att vi slänger alldeles för mycket mat, det beror på att det kanske inte är vanlig mat i skolan. Självklart är det säkert en massa barn som slänger en massa mat i skolan ändå, men jag tror att om vi hade gjort lite vanligare maträtter i skolan skulle vi inte slänga så mycket mat i skolan.

För nu får vi till exempel linssoppa, spenatlasagne och matvete istället för ris. Men vi får fortfarande klassiska maträtter ibland i skolan. Jag tycker att vårt salladsbord är väldigt bra, det är bara det att om det är någon god sallad så har de lagt på en massa sås, champinjoner och bananer som förstör allting.

Ni vill att vi ska få i oss så mycket näring som möjligt, då kan ni ju inte lägga på en massa grejer som de flesta inte gillar. Då är det bättre att vi har sallader för sig så man kan göra sin egna sallad istället.

Gustav Rasmusson 6C Lackarebäcksskolan 

 

Inför halalkött i skolan

Jag äter skolmaten nästan varje dag, men jag håller på att bli trött på den vegetariska maten. Jag är muslim, en ganska religiös muslim, så jag äter bara halalkött. Jag tycker att man borde införa halalkött i skolan, eftersom det finns relativt många muslimer som bara äter halalkött och efter sju år med bara vegetarisk mat så blir man ganska trött på den.

Den vegetariska maten är inte så himla god och man blir ganska sugen på kött när man bara äter den vegetariska maten om och om igen. Vissa tror att halalslaktning är djurplågeri men djurplågeri är haram (förbjudet) i islam. Man skär av halspulsådern  som dödar djuret direkt.

Halalslakt är tillåtet i Sverige, eftersom man bedövar djuret. Det finns inget djurplågeri i halalslaktning. Det är bara de som inte vet något om detta som säger att det är djurplågeri, och så kommer de som tror på detta att säga det till resten av deras kompisar, och så kommer alla tro att det är djurplågeri.

Jag har hört att ett argument mot halalkött i skolan är att det skulle bli dyrt. Men man skulle kunna ha halalkött en eller två dagar i veckan så att det inte blir lika dyrt. Då behöver man inte köpa så mycket halalkött. Jag tycker att man ska införa halalkött för att det finns ganska många muslimer som tvingas att äta vegetarisk mat, men efter sju år så blir man trött på det och man vill ha lite kött då och då.

Hashim Al-Weli Klass 7D Fässbergsskolan

 

Låt eleverna bestämma vilken mat som serveras

Varje dag går jag och mina klasskamrater till bamba för att äta mat. Ibland äter vi inte och ibland gör vi, varför är det så? Visst, det är en lyx att få mat varje dag i skolan men elever får inte ge önskemål om vad det ska bli för mat.

Eleverna mår dåligt av att inte äta lunch. Vill ni som bestämmer att barn ska köpa energidryck och godis i kvarteret bredvid istället för en hälsosam lunch? Vem är det som bestämmer om maten i skolan? Vuxna som inte har en aning vad vi barn tycker om? När vi får senaps- och gräslöksfisk kan vi istället få lax med sås och potatis, eftersom många inte tycker om den rena, vita fisken.

Eller som till exempel tex mex-gryta där man inte vet vad som gömmer sig i grytan, kan man istället dela upp det var för sig och ta på det man tycker om istället.

Det är faktiskt bättre om vi barn äter för mycket av skolmaten än för lite. Låt oss barn bestämma. Låt oss barn kunna bestämma om den mat vi äter. Låt oss barn må bra. Låt oss barn få bestämma om skolmaten.

En hungrig elev

 

Ta med dig egen matlåda till skolan

Ibland är det riktigt äcklig mat i skolan, till exempel blodpudding, fiskbullar eller broccolisoppa. Jag harförsökt att äta det men det smakar verkligen illa. Ett bra alternativ kan ju vara att ta med sig egen matlåda. Många föräldrar gör matlådor till sitt jobb, då kan man ju samtidigt göra en matlåda till skolan. Det är effektivt, sparar tid och energi. Då har man bra mat varje dag i skolan och får bra energi och ork så att man orkar att koncentrera  sig hela skoldagen.

Jennifer 7C, Fässbergsskolan

 

Testa alltid lite av skolmaten

Som många tycker så är skolmaten inte den godaste. Jag äter maten varje dag i skolan. Mat är ju ganska dyrt. Varje elev får ju bara 10 kronor per portion. Om du tänker på det så är skolmaten ganska bra.

I andra länder behöver du ta med egen mat eller köpa i caféterian. Det hade varit kul i typ en vecka, sen så hade man tröttnat. Matsedelsrådet som bestämmer maten måste ju hålla budgeten. På vår skola finns det specialkost och önskekost. Det är för folk som inte äter den vanliga maten. Vår kock lagar nästan all mat själv. När han väl köper in så köper han oftast in ekologiskt. Då blir det nyttigare och kanske till och med godare.

Jag tycker att folk borde testa maten och inte döma den efter utseendet. Fiskpinnar i skolan är det bästa jag vet. Speciellt med deras sås. När jag inte äter skolmaten så brukar jag antingen dricka mycket eller äta sallad. Vi har nästan alltid sallad.

Ett tips från mig till dig, prova alltid skolmaten. Den kommer du gilla.

Josefine Öhrnell Lackarebäcksskolan 6B

 

Låt maten få kosta mer nån dag i veckan

Skolorna i Sverige har bra mat men det finns utrymme för förbättringar. Under en vecka äter en elev på Lackarebäcksskolan för 48,5 kronor. Då är det inräknat sallad, något att dricka, en smörgås och själva lunchen. I svenska skolor måste maten uppfylla vissa hälsokriterier vilket gör att det inte går att ändra allt för mycket.

Men vi vill introducera ett nytt förslag om det är möjligt. Förslaget är att en elev som vanligtvis äter för 9,70 kronor varje dag i en vecka ska äta något som är lite billigare ena dagen, exempelvis en gryta för 9 kronor, och nästa dag något dyrare för 10,40 kronor. De resterande dagarna ska det vara som vanligt för att väga upp budgeten, alltså 9,70 kronor per dag. Den dagen det är lite dyrare mat så hoppas vi att det kommer att bli mat som passar barnen lite bättre. Detta förslag skulle göra att man äter lunchen som serveras och slipper ta med sig egen mat och man får lättare att koncentrera sig på lektionerna.

Hjälp oss att sätta detta förslag i verket.

Julia och Saga 6c Lackarebäcksskolan

 

Sluta klaga, skolmaten funkar

Jag tycker att folk klagar för mycket på skolmaten. Testa själv att laga mat till 400 personer varje dag och få alla nöjda. Tänk då hur det är att jobba som ”bambatant” och inte bara laga hundratals rätter varje dag utan också få höra att det du lagat är äckligt, inte så kul va?

Jag tycker det är bra att vi i Sverige får gratis mat i skolan. Jag älskar inte maten varje dag men jag kan alltid hitta något att äta. En annan sak som är bra med vår skola är att det nästan alltid finns två rätter att välja på, och oftast en vegetarisk. Så en fråga till dig som hatar skolmaten: gillar du varken potatis, ris, pasta, matvete eller annat som man brukar få till? För i så fall kan du ju äta det och en knäckemacka istället för att klaga.

Maria Edenro, Lackarebäcksskolan 6c

 

Den är bra för att vara så billig

Skolmaten ska kosta tio kronor per portion. Jag tycker att skolmaten är ganska bra för att vara så billig. I vår skola bakar kocken allt mjukt bröd och han lagar mycket mat själv så att det blir ännu billigare än om man köper hel- eller halvfabrikat.

Jag äter inte varje dag men jag äter ganska ofta. Skolmaten är hyfsat bra men den skulle kunna ha varit roligare om man nu skulle vara kräsen. Ibland blir det soppa, vilket är vatten och grönsaker, men ibland blir det lasagne och det tycker jag är väldigt gott. Men köket lyckas laga väldigt bra mat för att ha så lite pengar att spendera så jag tycker att maten är helt ok även om den ibland inte är god. Min favoritmat är tomtegröt.

Olof 6B

 

Jag vill ha mer tacos och pannkakor

Det är viktigt att barn äter för att orka med skolan. Alla kanske inte äter frukost. Vissa kanske inte har råd med det. Alla är hungriga i skolan men många äter inte skolmaten.

Jag skulle vilja ha mat som barn tycker om. Jag vill ha godare skolmat. Lite mer tacos och pannkakor. Vi får ofta bulgur men det skulle vara bättre med ris ibland. Om alla barn hade ätit i skolan så hade de klarat skolan bättre.

Simon Karlsson, 6C Lackarebäcksskolan

 

Fräscha upp – man äter med ögonen också

Vi tycker att maten är okej. Det viktiga är att den är näringsrik så att eleverna klarar sig genom hela skoldagen. Och maten är näringsrik på vår skola, eftersom vår kock lagar det mesta själv. Vi äter maten nästan varje dag. Om inte så äter vi knäckebröd eller om vi kanske inte tycker om allt så kan vi ta något av det som serveras.

Maten kan bli bättre genom att kanske inte blanda allt. Till exempel kan man ha separata grönsaker. I alla fall på vår skola är alltid grönsakerna blandade med varandra och ofta med någon sås. Om man då inte tycker om såsen så tycker man inte om salladsblandningen eftersom såsen är på allt. Man kan också göra det lite fräschare i matsalen, då kommer nog fler vilja äta mer. För vi tror att vissa kanske blir lite äcklade av att det är så ofräscht i matsalen och då kanske man väljer att inte äta på grund av det.

För att det ska bli bättre så måste främst eleverna bli mer varsamma när de tar mat och personalen kan även städa upp mer. De kan försöka lägga upp maten lite snyggare för då kanske eleverna tycker att det ser godare ut. Man äter ju med ögat.

Stina Enerbäck

Relaterade artiklar
Fler artiklar