Om ni vill att barnen i Mölndal skall lära sig läsa och skriva kanske ni inte skulle lägga ned bibliotek, skriver Stig Eriksson. Arkivfoto: Susanne Hjalber

Lägg inte ner bibliotek om ni vill att barnen ska lära sig läsa

Svar på insändaren Stoppa inte läsa-skriva-räkna garantin.

S, V och MP är oroade över att läsa-skriva-räkna-garantin skall försvinna. Om ni vill att barnen i Mölndal skall lära sig läsa och skriva kanske ni inte skulle lägga ned bibliotek. Om småbarnsföräldrar har nära till bibliotek så kan de ge förskolebarn en utmärkt möjlighet att lära sig läsa i unga år.

Jag har själv ett barnbarn i Balltorp som fyller tre år i dagarna. Han kan läsa flytande redan i dag. Detta tack vare att han var en flitig besökare på biblioteket i Balltorp. Det måste vara en bra start på hans framtida skolgång och det ger ju pedagogerna mer tid att ägna åt de barn som har lässvårigheter. Så konsekvensen av ert beslut att lägga ned biblioteket i Balltorp blir att det krävs större resurser för att uppfylla den läsa-skriva-räkna-garantin som ni är så rädda om.

Vid nästa beslut föreslår jag att ni genomför en konsekvensanalys innan beslutet tas. En besparing inom biblioteken innebär kanske en större kostnadshöjning inom skolan. Eller är ert motto: ”Här skall sparas kosta vad det kosta vill?”

Stig Eriksson

Relaterade artiklar
Fler artiklar