Hygienproblem på Åbybadet

Trots ett flertal påstötningar sedan 2015 och löften om förbättring gällande herrarnas duschavdelning på Åbybadet, ser man fortfarande ingen förbättring.

Problemet är att avloppssystemet inte klarar av avrinningen från brunnarna vid dom sex duscharna där man manuellt själv ställer in vattentemperaturen. Vattnet rinner alltså inte undan utan står still under lång tid ovanför brunnsgallren och pölar bildas bra bit vid sidan av dessa. Vad detta slippriga och näst intill ogenomskinliga vatten består av kan man ju bara föreställa sig. Inte alltför sällan ser man småbarn hoppa omkring i detta äckelvatten – en vattenpöl är förstås svår att undvika i den åldern.

Ansvarig för underhållet på badet lovade att problemet skulle åtgärdas under stängningen förra sommaren, alltså sommaren 2015. Under hösten/vintern därefter märktes dock ingen skillnad. I mars i år togs ny kontakt med en önskan om besked men kontakten blev obesvarad.

Istället för att åtgärda problemet verkar det som man tar den enklare vägen ur problemet genom att helt sonika stänga av ett par av de sex ställbara duscharna och sänka trycket på de som fungerar. Två av dessa fungerar hyfsat, vid en får man pressa pannan mot stålprofilen för att få något vatten på sig överhuvudtaget. Tre fungerar inte alls.

På detta viset kanske brunnarna hinner med, men det gör de alltså ändå inte.

Personalen vid receptionen inser problemet och kan bara konstatera att ”avloppssystemet inte är anpassat till denna typ av verksamhet då rören är för smala och snäva vinklar gör att det slammar igen. Man måste riva upp golvet och lägga nya rör och det blir förmodligen rätt kostsamt”.

Jaha.

Vi får väl hoppas på att detta åtgärdas snarast innan någon, vuxen eller barn, drattar omkull och slår sig halvt fördärvad.

Ralf Hagberg