Hjältarna i ASIH-teamet betydde allt för oss

Min man var sjuk i myelom (blodcancer) i två år. Han svarade bra på den cytostatika han fick på hematologen. Då passade vi på att njuta så gott det gick, ut och reste både kortare och lite längre resor och varje tillfälle blev en extra bonus för oss. Vi var båda pensionärer och vi njöt av ledigheten tillsammans. 

Men – myelomet kom tillbaka i rasande fart och det blev dags för cytostatika igen… 

Hans hjärta orkade inte riktigt med all behandling och för att underlätta för honom avslutades cellgiftsbehandlingarna. Det var moment 22 – sluta med behandlingarna – då tar cancern honom eller fortsätta behandlingen – då orkar inte hjärtat.

Det är här Mölndals ASIH-team (avancerad sjukvård i hemmet) kommer in i bilden.

Efter en vecka på Sahlgrenska sjukhuset fick han komma hem och det planerades för att vårda honom i hemmet.  Inom två dagar kom en läkare och en sjuksköterska hem till oss för vårdplanering, de tog nya prover för att ha den exakta sjukdomsbilden och talade med honom i lugn och ro. 

– Du skall ha det så bra som möjligt hemma, inga onödiga tabletter eller annat som bara är jobbigt för kroppen i detta läget, sa de.

Insatt medicin är ju aldrig onödigt naturligtvis men i detta läget såg man till honom, hans välmående och inget annat. Genom rehabpersonal fick vi alla hjälpmedel som behövdes för att underlätta livet för honom. Inget var för svårt – allt gjordes dessutom med en sådan värme och med äkta vänlighet. 

Smärtan i kroppen från myelomet gjorde att han behövde medicin både morgon och kväll. De sista nätterna fick han även på natten då smärtan ökade. 

Dessutom frågade de hela tiden hur jag mådde, hur jag klarade det – behövde jag hjälp med något? Jag fick aldrig tveka att ringa efter hjälp till honom. De ordnade avlastning för mig genom hemtjänsten. Då  kunde jag åka och handla men i övrigt  klarade jag av att sköta honom hemma och den tiden är guld värd för oss. 

I början av januari somnade han i in lugnt och stilla och vi fick vara tillsammans in i det sista . Efter alla underbara år tillsammans med mycket kärlek och glädje blev det vårt himmelrike på jorden att få dela denna sista stund hemma hos oss. 

All sorg och saknad känns lite lättare att bära efter allt stöd vi fick av ASIH i livets svåraste stund. Varmt tack! 

Inger Thorin