Grannen utsätter mig för tortyr – dags att ändra lagen

Att beröva offren nattsömn är ett vanlig knep i agentfilmer. Något dygn utan sömn klarar alla, men så småningom påverkas alla, ibland oåterkalleligt. Hjärnan börjar spela spratt, slutledning och bedömningsförmågan sänks. Därefter börjar personlighetsförändringen. En del offer blir aggressiva, andra apatiska. Till slut bryter offret ihop. 

I Mölndal finns torterare som jobbar med samma metoder. Min granne är en av dem. Dagtid är hon maskerad till en helt vanlig person. Ingen kan tro att hon vill någon något ont. Men när klockan slår 23 så förvandlas hon. Då blir hon en fullfjädrad tortyrexpert. Var fjärde timme väcker hon mig genom att helt enkelt ställa sig utanför mitt sovrum och låta cigarettröken ringla in. 

Det blir samma effekt varje gång, jag vaknar med det där berömda rycket som alla författaraspiranter får itutat i sig att man inte får använda. 

Sedan blir jag irriterad för jag har inte bett om att få mitt liv avkortat genom passiv rökning. I början försökte jag somna om men ju fler dagar tortyren pågår ju svårare blir det. För varje dag blir mitt liv mer och mer påverkat. Får man verkligen bete sig så här? Det beror på vem du frågar. Det är i Sverige fullt tillåtet att röka på sin egen balkong. Däremot kan styrelser i bostadsrätter varna och motsvarande vräka medlemmar om de trots varning stör grannarna. Definiera stör. 

Om lagen tillåter svenska män och kvinnor att tortera sina grannar genom att väcka dem var fjärde timme, då är det dags att lagen skrivs om. Kan man förbjuda rökning i busskurer, där de flesta av oss vistas en begränsad tid, då ska ingen behöva acceptera passiv rökning i sitt eget sovrum varje natt. Det ska givetvis vara fritt fram för alla att förstöra sin egen hälsa, men det kan aldrig vara acceptabelt att hänsynslöst utsätta andra för passiv rökning. Förbjud rökning i flerfamiljshus. 

Boende i BRF Harald Stake i Mölndal