Köerna ringlar oändliga söderut från Mölndal på eftermiddagarna, skriver Janne. Arkivfoto

Gör nåt åt det organiserade kaoset vid Kålleredsmotet

Jag har länge förundrats över hur man lyckats skapa en trafiksituation runt E6 Kålleredsmotet (Ikea-motet) som mest liknar organiserat kaos. Köerna ringlar oändliga från Mölndal södergående till Kålleredsmotet på eftermiddagarna.

Det har byggts ut på E6 med en direktfil från Mölndal till Ikea och det har inte gjort mycket för att lösa trafiktätheten. På eftermiddagarna segar trafiken söderut redan före 16:00 och minsta lilla så är det köer in till Göteborg och ut på Söderleden.

Om vi bortser från olyckor, så är det största hindret inte bortbyggt vid Kålleredsmotet. Det som skapar långa köer är att trafik mot Lindome öster tvingas att väja för trafik som kommer just från Lindome öster. Låter det konstigt? Ställ er på bron en eftermiddag och syna trafikflödet. Trafiken mot Lindome öster delar fil med trafiken som skall tillbaka mot Mölndal/Göteborg och den filen har grönt samtidigt med trafiken från Lindome öster som skall till Ekenleden eller E6 söder. Få bilar kommer förbi denna trafik och vänsterfilen från Ekenleden rullar i stort sett inte alls när trafikintensiteten är som högst.

Man kan addera rondeller och fler filer, man kan sätta upp vägtullar och sänka hastighetsbegränsningen, men rotorsaken är det ingen som gör något åt – bygg bort flaskhalsen! Gör en mindre förändring på bron och låt trafik som skall tillbaka mot Mölndal/Göteborg få en egen vänsterfil där dom kan väja för trafiken från Lindome öster. Trafiken som skall mot Lindome östra får istället dela den högra filen med trafiken mot Lindome väster. Bilar som skall rakt fram mot Lindome östra slipper väja för annan trafik. Bilar som svänga höger mot Lindome västra ligger kvar i ett naturligt flöde.

Jag kan inte se någon annan förändring av trafiken i detta område som skulle kunna få en större verkningsgrad mot trafikläget på E6 södergående från Mölndal till Sagsjön och vägarna runt Ekenleden.  

Varför gör man ingenting för att lösa ett trafikproblem som bara växer och skapar mer och mer elände? 

Janne

Relaterade artiklar
Fler artiklar