Låt inte snålheten gå före Mölndalsbornas känsla av trygghet i centrum, uppmanar insändarskribenten politikerna. Arkivfoto: Annelie Ivarsson Moran

Debatt: Det känns otryggt i centrum

Vi fick läsa i Mölndals-Posten torsdag 5 januari att handlarna i Mölndals centrum vill att kommunen skall bidra med ekonomiskt stöd för bevakning i centrum. Som kommuninvånare och skattebetalare tycker jag att detta verkligen är angeläget. Det ökande våldet, ofredandet och stölderna gör att särskilt många äldre, men även yngre, är oroliga för att besöka centrum eller ens våga gå ut. Vi har under året som gått fått läsa om hur allt fler människor blivit utsatta på olika sätt i centrala Mölndal. Vilka spår kan inte det sätta hos de drabbade? Frågan är: Vad kan våra kommunpolitiker hjälpa till med här?

Medan byggnationen i centrum pågår så är det vissa tider på dygnet ganska tomt på folk. Under en tid kommer vi att behöva gå mellan mörka prång till exempel mellan Hemköp och bron. Här har man så lägligt också placerat en bankomat. Är det någon som vågar använda den i halv- eller helmörker? Byggplanken som finns uppsatta på olika ställen ger ju bra skydd för den som vill göra något brottsligt. När det gäller att ta sig till bussar, tågen eller Kvarnbyn så får man springa fort. Vid och på bron står ofta gängen och det känns oroligt att passera.

Kommunledningen kan tydligen inte tänka sig att bistå med lite av våra skattemedel för att, åtminstone under en begränsad tid, hjälpa till med extra väktare. Pensionärer är hårt beskattade i det här landet och ska tydligen inte få känna trygghet på något sätt. Det är kanske denna nya ordning som ska gälla framöver?

Kommunledningen (Östh Karlsson) vill avvakta eftersom ”det snart kommer att börja röra sig mer folk i centrum”. Hon hänvisar till att ett nytt bibliotek så småningom är på plats. Före sommaren är detta inte klart vad jag förstått. Nu är det fortfarande den mörka årstiden och det är särskilt nu det känns otryggt. Jag håller med centrumledare Anna Sköldberg som menar att problemen förmodligen inte kommer att lösa sig på sikt. Men om man nu vill tro det, så kanske kommunledningen åtminstone som ett första steg kan stötta med extra medel till bevakning fram till sommaren. Detta kostar verkligen inte så mycket som det kan kosta lidande för de som blir utsatta för kriminella handlingar. Dessutom, det är viktigt att de anställda i butikerna kan få känna sig lite mer säkra med fler säkerhetsvakter i närheten.

Vanligtvis orädd Mölndalsbo

TYCK TILL!

Hur upplever du situationen?

Relaterade artiklar
Fler artiklar