Det gamla SCA-huset i Eklanda har tidigare varit påtänkt som studentbostäder men är nu uthyrt till Volvo cars. Arkivfoto: Annelie Ivarsson Moran

Bristen på studentlägenheter är en skandal

Hösten är här och återigen saknas tusentals studentbostäder. Studenter tvingas att sova i bilar och oseriösa bostadsinnehavare profiterar på desperata studenter. Det finns till och med människor som erbjuder boenden mot sexuella tjänster.

Mölndal gränsar till Göteborg. så nära att det nästan är gångavstånd till Chalmers. Den 13 april 2016 lämnade jag in ett förslag/motion i kommunfullmäktige om att bygga 50 studentlägenheter i Mölndal. Jag vill egentligen bygga fler än så. Men för att öka möjligheten att få igenom motionen, så nöjde jag med att bara föreslå 50 studentlägenheter. Det är trots allt bättre att att få igenom 50 än ingenting alls.

Motionen avslogs av kommunstyrelsen och röstades ner i kommunfullmäktige. Det var uppenbarligen viktigare att rösta ner ett förslag från en sverigedemokrat än att få bostäder till våra högskolestudenter. Stefan Gustafsson (S) motiverade avslaget med att man redan hade projekt på gång med så kallade små lägenheter. Det var HSB, en privat byggare i Toltorpsdalen och SCA-huset i Eklanda man refererade till.

Detta var naturligtvis bara svepskäl för att rösta ner ett bra förslag. För det första så är det få studenter som har råd att köpa dyra bostadsrätter. När det sedan gäller SCA-huset i Eklanda så ligger det inte bara tokigt till för studentresor, det är dessutom nu uthyrt till Volvo.

Välutbildade studenter är en nödvändighet för vår framtid och trygga boenden är en nödvändighet för att orka studera. Dessutom är det något som jag anser att skattebetalarna redan betalt för. Jag har läst att 17 000 studenter saknar boenden i Sverige i år. Räknat per capita så borde således Mölndals andel av ansvaret vara 110 studentboenden.

Därför uppmanar jag nu seriösa politiker från andra partier i Mölndal att lägga motioner om att bygga studentlägenheter, så att vi kan få en majoritet för att bygga studentlägenheter till våra studenter. Det är inga tillfälliga baracker vi ska hysa in våra studenter i. Vi behöver riktiga studentlägenheter med vettiga kommunikationer och närhet till våra lärosäten.

Rune Nilsson, SD

Relaterade artiklar
Fler artiklar