Bevarandearbete lönar sig

Vi behöver fler ledande kommunalmän, som inser att bevarandearbete gör mycket gott för kommunen. Åk till Alingsås, och tag lärdom av stadens framgångssaga! skriver Lars Gahrn.

ANNONS
|

I Alingsås har man bevarat mycket av sin gamla trähusbebyggelse, och man är stolt över sina insatser. Den 1 juni i år avtäcktes en staty av Per Henrik Rosenström, som var en av de mest bemärkta förespråkarna för trästadens bevarande.

Alingsåsarna har all anledning att vara nöjda och stolta. Bevarandearbetet har som man säger ”satt Alingsås på kartan”. Särskilt över helgerna sommartid är det fullt av folk på gågatorna. Folk handlar och fyller gatuserveringarna. Folk från hela Västsverige gör utflykter till Alingsås.

I Mölndal är bilden dock en annan. Där river fastighetsbolaget Mölndala den ena kulturfastigheten efter den andra inom Forsåkersområdet. Mölndals stad har gjort viktiga insatser för att bevara bebyggelse i Mölndals Kvarnby, men dessa insatser talar man inte mycket om för närvarande. Nu är det annat som gäller. Forsåkersområdet hade kunnat bli en motsvarighet till Alingsås, Nääs Fabriker eller Tollered, men nu blir det inte så. Mölndala river.

ANNONS

Även utanför det gamla fabriksområdet finns många byggnader, som behöver skydd och underhåll. Lunnagården, en herrgård jämngammal med Gunnebo, står och förfaller. Många människor har undrat varför Mölndals stad inte gör någonting? Inom Gunneboområdet står Villa Furubacken, som var familjen Sparres jaktstuga, och Naturvårdsföreningen stuga tomma. Fler exempel skulle kunna uppräknas. Här krävs underhåll och upprustning.

På 1970-talet brukade Sven Olof Olsson, en av tidens ledande kommunalmän, säga, att man inte bör spara på fastighetsunderhållet. Sparar man på fastighetsunderhållet, blir upprustningen dyrare längre fram, och i värsta fall kan stora värden förstöras. Han gjorde stora insatser inom bevarandearbetet, bland annat när det gällde återuppbyggnad av Stora Götafors och Nymans Kvarn i Götaforsliden. Den sistnämnda blev senare byggnadsminne. Hade han levt och verkat i Alingsås, hade han kanske fått en staty, han också. Framför allt behöver vi fler ledande kommunalmän, som inser att bevarandearbete gör mycket gott för kommunen. Åk till Alingsås, och tag lärdom av stadens framgångssaga!

Lars Gahrn

ANNONS