Den perfekta semlan enligt Dahls bageri

På Dahls bageri i Mölndal ligger en butik med självbetjäning vägg i vägg med själva bageriet. Här kan du frossa i nybakat bröd och de godaste semlorna på marknaden.

– Vi tar inga genvägar, vi använder lokala råvaror av högsta kvalitet och vi strävar efter en perfekt komponerad semla – du ska få med alla delar; bulle, fyllning och grädde i ett och samma bett, säger Christian Jörgensson, VD och ägare av Dahls bageri.

Fettisdagen infaller tisdagen 13 februari och på Dahls bageri laddas det för fullt.

– Bara på själva fettisdagen bakas det mellan 75–90 000 semlor, under hela semmelperioden gör vi cirka 10–15 000 per dag. Varje semla är ett individuellt hantverk, säger Clas Baad, marknadschef på Dahls bageri.

Deras semlor är bakade på mjöl från Berte Qvarn i Halland och det är riktigt smör i degen, kryddad med nymald kardemumma. Bullarna får jäsa långsamt och bakas sedan i stenugn så de blir mjuka men inte uttorkade.

– Vi gör en egen mandelmassa på 67 procent medelhavsmandel, som har en rundare och fetare smak. Denna blandar vi ut med kokt vaniljkräm, det ger en krämigare och slätare konsistens. En viktig detalj är att semlan ska se glad ut, med hatten lite på sned. Vi har använt samma semmelrecept i tre generationer, säger Christian Jörgensson.

– Vår inställning till semlor är att om du ändå ska ”belasta” din kropp med de extra kalorierna så måste det vara gudomligt gott för att det ska vara värt det, säger Clas Baad.

Dahls bageri är nya i Mölndals kommun. De flyttade sin verksamhet från Göteborg för cirka ett år sedan. De har totalt fem bageributiker varav en av dem ligger i bageriet på Argongatan i Åbro industriområde.

Dessutom levererar de färskt bröd och bakverk till ungefär 200 matbutiker i Göteborgsområdet sju dagar i veckan.

– Vårt uppdrag är att leverera färskt hantverksmässigt bröd där vi gör allt från grunden, det är människor som bakar allt och våra tårtor görs för hand, säger Clas Baad.

I och med flytten tog de med sig 110 arbetstillfällen från Göteborg till Mölndal. Personalen är hantverkskonditorer, bagare, chaufförer, paketerare och butiksbiträden.

Dahls bageri är ett lokalt familjeföretag som drivits av tre generationer. Det var Christian Jörgenssons morfar som startade bageriet 1935 på Brunkebergsgatan i Lunden. Efter några flyttar sedan dess, via St Pauligatan, Backaplan och Gårdahar de hamnat i Mölndal.

– Denna lokalen passar perfekt, det är ett bra läge för logistik samtidigt som det är smidigt för våra medarbetare att ta sig hit, säger Christian Jörgensson.

Utvecklingen i dagligvaruhandeln har ändrats; fokus ligger inte längre på att allt ska vara billigt och folk är beredda att betala lite extra för kvalitet.

– Man ska ändå inte behöva en dubbelt så stor plånbok för att köpa våra produkter. Vi vänder oss mot en bred marknad och alla ska ha råd med gott, färskt bröd. Det upplevda värdet av en Dahlsprodukt ska vara större än hålet i plånboken, säger Christian Jörgensson.

Butiken i Mölndal är unik då den har självbetjäning och erbjuder färskt bröd till fabriksförsäljnings-priser.

– Det är generande prisvärt att handla hos oss i Mölndal. Vi har fått mycket positiv feedback på vår familjära känsla och att vi har självbetjäning vilket betyder att vi litar på våra kunder, säger Christian Jörgensson.

Butiken är öppen från kl. 7 på morgonen och här kan man handla en komplett frukost med smörgås, kaffe, ägg, juice, youghurt och müsli för take away.

Det finns också goda lunchsallader.

– Vi brinner för våra produkter och när våra butiker stänger för dagen hämtar stadsmissionen och räddningsmissionen vårt överblivna bröd. Vi har arbetat med dem i flera år, det känns bra i magen för oss också, avslutar Christian Jörgensson.

Semlan

Semlan kopplades ihop med fastan och blev fettisdagbulle på 1500-talet.

Fettisdagen infaller sju veckor innan påsk.

Över 50 % av svenskarna äter en semla på fettisdagen.

Under ett år säljs omkring 50 miljoner semlor och uppskattningsvis bakas 30 miljoner semlor i hemmen.

Grädde på semlan introducerades omkring 1920.

Mjöl, socker och grädde var ransonerat under andra världskriget och avskaffades i början på 1950-talet då också ätandet av semlor ökade.

Fram till början på 1960-talet fick semlor endast serveras på tisdagar på caféer och konditorier.

Semlor äts inte bara i Sverige utan även i Finland, Norge, Danmark och Tyskland äts det varianter på våra semlor.

Källa: www.semlor.eu