Lehner om missbruk och självmordstankar

Den Mölndalsfostrade målvakten Robin Lehner, 27, har spelat i NHL under nio säsonger, men få har vetat om hans problem med alkohol- och tablettmissbruk, depression, och självmordstankar. I ett brev som publicerats i den amerikanska sporttidningen The Athletic berättar han om problemen som höll på att kosta honom livet. – Jag ville ta livet av mig. Det var extremt nära flera gånger, skriver han.

Det var i IF Mölndal hockey som hockeykarriären började för Robin Lehner. Snabbt plockades han upp av Frölundas juniorlag och under 2009 tog han klivet över till NHL där han varit etablerad sedan dess i Ottawa och under de tre senaste säsongerna i Buffalo där han varit förstamålvakt. Inför VM 2018 fick han frågan av Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg om att vakta det svenska målet, men han sa nej. Förklaringen då var på grund av en skada, men i själva verket berodde det på hans stora problem som han nu berättar om i sitt brev till The Athletic.

Det var under en match med Buffalo den 29 mars i år som hans problem kulminerade. Under flera år missbrukade han både alkohol och tabletter för att fly från den depression han brottades med. Under matchen där i våras kände han hur han mådde allt sämre.

”När den andra perioden var över gick jag och satte mig på tränarens kontor. Jag kunde knappt få av mig utrustningen. Jag bröt ihop. Jag hade fullskalig panik och trodde jag skulle få en hjärtattack”, skriver han och fortsätter:

”På vägen hem gjorde jag som jag brukade. Jag stannade och köpte öl och åkte hem och drack, och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sade de ord jag aldrig haft mod nog att säga tidigare: Jag måste åka iväg”.

Genom sin advokat och genom NHL:s spelarfack NHLPA, fick Robin Lehner komma till en behandlingsklinik där han blev behandlad under flera veckor. Han beskriver den tiden som något av det mest smärtsamma han upplevt.

”De sade att de var en av de värsta avgiftningarna de sett. Jag hade inte sovit utan att ta piller så länge att min hjärna fick en chock. Jag hallucinerade och slogs mot demoner samtidigt som jag hade extremt verkliga drömmar. Sömn fick jag bara i korta stunder, i tre veckor var jag som i en dimma och levde på autopilot”, skriver Lehner.

Fem veckor in på avgiftningen fick målvakten diagnosen av läkarna. Han var bipolär med adhd samt posttraumatiskt stressyndrom. Han berättar vidare i brevet om att han aldrig haft en nykter ishockeysäsong under hela sin karriär och att han kunde se ett mönster i hur det påverkade hans sportsliga resultat.

”När jag var manisk var jag på bra humör och var då en stabil målvakt. När jag var depressiv var jag det inte.”

Inför denna säsongen valde Lehner att lämna Buffalo och skrev i stället på ett ettårskontakt med New York Islanders. Genom sitt brev i The Athletic hoppas nu Robin Lehner att hans berättelse ska få fler människor att våga prata om psykisk ohälsa.

”Jag vill hjälpa till att göra skillnad och hoppas andra ska få samma chans som jag fått. Att det finns hopp i oavsett ditt förflutna och att det inte finns någon skam i att involvera andra i din kamp för att få hjälp”.

Christopher Kullenberg Rothvall

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

031-86 84 21