Mölndals-Posten
Tisdag, 20 februari 2018
Norges nationaldag firas med pompa och ståt i Oslo men också i övriga delar av landet. Arkivfoto.

Så många kan fira 17 maj

Idag är det 17 maj och hela Norge firar. I Mölndal finns det 280 kommuninvånare som är födda i grannlandet.

Totalt i landet är 0,4 procent av befolkningen, eller cirka 42 000 personer, födda i Norge. I Mölndals stad är det 280 personer som är födda i Norge, vilket också motsvarar 0,4 procent av det totala antalet invånare. Det visar statistik från SCB som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt inför Norges nationaldag.

– Det vanliga är att utrikes födda i högre grad bor i storstäderna, men när det gäller Norge ser man en hög andel i kommuner nära norska gränsen. De flyttar inte så långt, säger Karin Lundström, demograf på SCB.

I Eda kommun i Värmland är antalet cirka 1 300, motsvarande 16 procent av befolkningen. Det är den största andelen norrmän i kommunbefolkningen i Sverige.Även Strömstad och Årjäng har en hög andel personer födda i Norge. I grannkommunen Göteborg är det 2 681 personer, motsvarande 0,5 procent av befolkningen.

Under det senaste decenniet har invandringen från Norge legat på cirka 2 000 personer per år.

– Det är ett ganska högt utbyte mellan de nordiska grannländerna och det styrs gärna av konjunkturen. Om det är lättare att få jobb i Sverige flyttar man hit, och när det blir lättare att få jobb i Norge kanske man flyttar tillbaka, säger Karin Lundström.

Emma Hellström

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar